29.06—06.10.2024

Patchwork met Małgorzata Mirga-Tas

30.05.2024
Op 6, 7 en 8 september organiseert Triënnale Kortrijk samen met Texture een workshop met kunstenaar Małgorzata Mirga-Tas. In deze textielworkshop leert Mirga-Tas hoe je jouw persoonlijk verhaal met stukjes textiel kan vertellen. Stof tot nadenken.
Malgorzata Mirga Tas Remembrance and Resignification 2023 CAAC installation view photo Pepe Moron 4

Małgorzata Mirga-Tas is een Poolse kunstenaar en activist die behoort tot de Roma, een van oorsprong nomadisch volk. Ze werkt vooral met textiel waarin ze de Roma identiteit vanuit een vrouwelijk perspectief viert en ontdoet van vooroordelen.

Samen met een hechte groep medewerkers, waaronder familieleden, creëert ze unieke werken van stukken felgekleurde stof met bonte patronen. Haar proces begint met het selecteren van foto’s van bekende figuren of scènes uit Romani-nederzettingen. Deze voegt ze als een collage samen, schaalt ze op het gewenste formaat en brengt ze met carbonpapier over in contouren op textiel en knipt ze vervolgens uit. Deze knipsels vult ze op met stoffen uit tweedehandswinkels of met door vrienden en familie gedoneerd textiel.

© Courtesy of the artist and Foksal Gallery Foundation