29.06—06.10.2024
Creed martin 1 corinne bannister medium 1524726476

Martin Creed

1968, Verenigd Koninkrijk
Martin Creed (°1968, Wakefield) versmelt kunst en leven en gebruikt alledaagse materialen en situaties voor het creëren van multimediale werken die de toeschouwers en critici verbijsterd en ontroerd hebben gedurende bijna 30 jaar.

Creed verwerpt de term ‘conceptueel’ en noemt zichzelf een ‘expressionist’, refererend aan de notie dat alle kunst voortkomt uit het gevoel. Zijn werken variëren van uitgestreken, minimalistische interventies tot snel geproduceerde, expressionistische portretten. Creed benadert het artistieke proces met humor, angst en via experiment, dit met de gevoeligheid van een muzikant en componist. Hij onderbouwt alles dat hij doet met een open ambiguïteit over wat kunst is.

In 2001 werd hij de Turner Prize toegekend voor zijn Work 227: the lights going on and off. Creed blijft zijn plaats als meester van het vergeten moment behouden. Een verfrommelde bal van A4-papier, een hoop tegels opgestapeld op de vloer, een ingeklemde deurstop die een deur openhoudt op 45 graden, neonreclames met wegwerpzinnen als ‘DON’T WORRY’, plakgom aan de muur gekleefd; Creeds behandeling van het alledaagse is exact waarom het schijnbaar onsubstantiële een verrassende emotionele lading heeft.

De kunstenaars expressieve methodes waarmee hij de toeschouwer doet stilstaan zijn eenvoudig, maar gracieus. De vrijheid in interpretatie en onderlinge verbondenheid van mensen is wat het werk van Creed maakt, en nog belangrijker, ondersteunt.