29.06—06.10.2024
Paradise kortrijk2021 278 1632411647

The Ship Of Fools (Kling Floep Klang Gloep Sloep)

Joris Van de Moortel, BE
Hout, staal, glas, water, gietsteen, polyester, neon, speakers, vlaggen en diverse materialen, 2400 cm x 600 cm x 500 cm.
The Ship of Fools – Floep Gloup Sloep bevaart een aantal beeldende motieven uit de diepe wateren van de Europese verbeeldingsmolen. Figuren als Everyman, Nobody, Narren, de Ship Fools, het Lof der Zotheid en Utopia veroveren een plaats aan boord en nestelen zich in de Mess aan dek.

Het kunstwerk dat Joris Van de Moortel creëerde voor Paradise Kortrijk 2021 bouwt voort op deze beeldende motieven die reeds langer een grote rol spelen in zijn oeuvre. Het gaat over een transhistorische reis die een lus vormt met de Noord-Europese renaissance van begin zestiende eeuw met schrijvers, denkers en kunstenaars als Erasmus, More en Breugel. Door rituele handelingen stelt hij heden en verleden met elkaar in verbinding. Of zoals Van de Moortel het zelf omschrijft: “Een minimale rituele handeling is niet uitgesloten, tenzij je over boord springt.” De kern van dit verhaal is dat van een pelgrimage, een plek van aankomst en vertrek, de lus, waarin het gestrande schip de ‘wereld op zijn kop’ symboliseert en zo het spirituele, liminale op aarde zichtbaar maakt.

Onder het motto: ‘iedereen vaart mee op land’ nodigt de kunstenaar je uit het schip te bezoeken. Wil je meer duiding over de reis van het schip en van jezelf? Aan de hand van zelfontworpen tarotkaarten kan je hiervoor bij de kunstenaar terecht.