29.06—06.10.2024

Triënnales ondertekenen samenwerkingscharter

05.02.2024
Triennales samenwerking
Op vrijdag 12 januari 2024 ondertekende Triënnale Kortrijk samen met de Triënnales van Brugge, Beaufort en Duinkerke (FR), tijdens een Internationaal Symposium over Kunst en Publieke Ruimte in Duinkerke, een samenwerkingscharter om een structurele samenwerking en uitwisseling te bevorderen rond diverse thema’s.

Toonaangevende kunstentriënnales in Vlaanderen en Noord-Frankrijk, waaronder Triënnale Kortrijk, Triënnale Beaufort, en Triënnale Brugge, hebben zich verenigd om gezamenlijk de expertise rond kunst in de publieke ruimte te versterken. Deze vereniging vond plaats tijdens het tweedaags symposium "Collective Energy: Commissioned Art and Public Space" op 12 en 13 januari 2024 in Duinkerke.

Het ondertekende charter is opgebouwd rond jaarlijkse kennisdeling en -uitwisseling, gericht op het verrijken van de kunstbeleving in de openbare ruimte. Een primaire doelstelling van deze samenwerking is het verbeteren van de werkwijzen in de kunstsector, met specifieke aandacht voor mens en omgeving. Diversiteit, gelijkheid en milieubewustzijn staan centraal in de gezamenlijke inspanningen van de Triënnales. De ondertekening van het charter markeert een cruciale stap naar een meer verantwoorde en duurzame kunstpraktijk. Hiermee nemen de kunstentriënnales een duidelijke rol op in de evolutie van kunst in de publieke ruimte.

Het symposium diende als podium voor deze ondertekening, als afsluiting van de tweede editie van de Triënnale Art & Industrie met het thema "Chaleur Humaine," georganiseerd door FRAC Grand Large – Hauts-de-France en het LAAC. Kunstenaars zoals Nico Dockx en Pei Hsuan-Wang, deelnemers van Triënnale Kortrijk 2024, deelden hun ervaringen tijdens workshops, gesprekken, case study’s en lezingen.