29.06—06.10.2024

Over Triënnale Kortrijk

Van 29 juni tot 6 oktober 2024 vindt de derde editie van de Triënnale Kortrijk plaats. Opnieuw zullen enkele boeiende hedendaagse kunstinstallaties het centrum van deze charmante stad aan de Leie kleuren. Een mix van (inter)nationale kunstenaars met een bijzondere interesse in het sociale en maatschappelijke aspect van kunst creëren een dialoog met het stadsweefsel. Binnen één gemeenschappelijk thema wordt een variatie aan nieuw en historische werk gepresenteerd in diverse binnen- en buitenlocaties. De route verrast jong en oud door indrukwekkende installaties en onverwachte ingrepen in de publieke ruimte. Ook in deze editie staat interactie wederom centraal. Dankzij kunstenaars die weten hoe je een immersieve ervaring tot leven wekt, ben je als bezoeker meer deelgenoot dan gewoon toeschouwer. Zo wordt tijdens de Triënnale Kortrijk kunst niet alleen bekeken, maar ook echt beleefd.

Daarnaast nodigt de triënnale 24 de bezoeker uit om de schoonheid van de stad te (her)ontdekken. Haar rijke geschiedenis vormt een leidraad binnen het parcours door de integratie van unieke historische plekken. Bekende en minder bekende erfgoedparels zetten uitzonderlijk hun deuren open voor hedendaagse kunst. Het parcours kronkelt ook langs nieuwe stadsparken en straten die de afgelopen jaren een enorme transformatie hebben ondergaan. Tijdens een bezoek aan de Triënnale leer je Kortrijk zo ook als stad in beweging kennen.

Dit alles maakt van de Triënnale Kortrijk een laagdrempelige manier om met hedendaagse kunst in aanraking te komen. Ondertussen is het festival dan ook uitgegroeid tot een vaste waarde in het Vlaamse kunstenlandschap dat zeker niet te missen valt in de zomer van 2024.

De curatoren van het project zijn voor deze editie opnieuw Patrick Ronse (Be-Part kunstenplatform, Kortrijk - Waregem) en Hilde Teerlinck (Han Nefkens Foundation, Barcelona & curator Belgisch Paviljoen Biënnale Venetië 2022). Zij zullen 21 kunstenaars samenbrengen op verschillende binnen- en buitenlocaties.