29.06—06.10.2024
PREVIEW 25 JUN TIJDELIJKE SELECTIE 04

Herstories /wonderful women

Małgorzata Mirga-Tas, PL
Herstories /wonderful women Luna de Rosa, Carmen Gheorghe, Delia Grigore, Vera Lacková, Simonida Selimović, Selma Selman, Monika Szewczyk, 2024 Siukar dileseskro dziwes (Beautiful afternoon), 2024 Baśiawen ando karti, 2024

Małgorzata Mirga-Tas is een Roma-kunstenaar en -activist uit Polen. De Roma zijn een van oorsprong nomadisch volk, dat één tot twee procent van de Europese bevolking uitmaakt. In haar kunst probeert ze de transnationale identiteit van het Roma-volk te vangen. Małgorzata Mirga-Tas werkt vooral met textiel, waarin ze de Roma-identiteit vanuit een vrouwelijk perspectief viert en van vooroordelen ontdoet.

Haar carrière heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen, met als hoogtepunt haar invulling van het Poolse Paviljoen (bij gebrek aan een Roma-paviljoen) op de Biënnale van Venetië in 2022. Malgorzata Mirga-Tas was trouwens de eerste Roma-kunstenaar die een solotentoonstelling mocht presenteren op de Biënnale van Venetië.

Ze werkt nauw samen met een hechte groep medewerkers, onder wie haar eigen familieleden, om de vaak enorme werken te vervaardigen van stukken felgekleurde stof met bonte patronen. Dit arbeidsintensieve en tijdrovende proces begint met het selecteren van foto’s, vaak van bekende figuren of scènes uit verschillende Romani-nederzettingen. De kunstenaar voegt deze als een collage samen, schaalt ze op het gewenste formaat en brengt ze met ouderwets carbonpapier in ruwe contouren op textiel over, alvorens ze uit te knippen. De knipsels die zo ontstaan, worden opgevuld met een bonte verzameling stoffen die de kunstenaar in tweedehandswinkels koopt, of die worden gedoneerd door familieleden, vrienden, of door de mensen die in haar werken worden afgebeeld.

Voor Kortrijk maakt ze nieuw werk waarbij zeven vrouwen centraal staan: Luna de Rosa, Carmen Gheorghe, Delia Grigore, Vera Lacková, Simonida Selimović, Selma Selman en Monika Szewczyk. Het zijn allemaal kunstenaars en/of activisten die zich inzetten voor de rechten van Roma-vrouwen.

Deze nieuwe textielwerken worden gepresenteerd in de monumentale Gotische Zaal van het historische stadhuis, een plek die door de eeuwen heen diende voor belangrijke conferenties en andere hoogwaardige gebeurtenissen. Stadhuizen werden in de middeleeuwen gedecoreerd met het kostbare textiel dat in de Vlaamse contreien werd vervaardigd.

Op 6, 7 en 8 september organiseert Triënnale Kortrijk samen met museum Texture een workshop met Malgorzata Mirga-Tas in het textielatelier in Texture. De kunstenaar leert er de deelnemers schilderen met restjes stof rond verhalen die ze meedragen of willen delen.

23 kunstenaars brengen inspirerend werk op unieke locaties in historisch Kortrijk.

Ontdek ons parcours